Expliquem per què els gats a vegades fugen del sorral després d’anar al lavabo

Els gats són un univers a part i desentranyar els seus misteris pot ser més que un repte. Per molt que intentem trobar una explicació als comportaments divertits i estranys que fan els nostres amics felins amb extrema facilitat, la resposta de vegades no hi és. En altres casos, però, sí.

Saps, per exemple, per què alguns gats solen fugir del sorral després d’anar al lavabo?. Alguns argumenten que els gats domèstics no només porten els seus aguts instints depredadors, sinó també una inclinació natural a protegir-se d’altres depredadors.

Els gats es veuen empesos a cobrir les seves olors ràpidament i a allunyar-se del lloc on deixen alguns records amb les cames o millor aixecades.

Aquesta seria una primera explicació del comportament de sortir corrents, però segons els experts hi ha almenys dos factors més a qüestionar. Primer hem de fer un pas enrere i centrar-nos breument en el nervi vag dels gats.

Com nosaltres els humans, els gats també tenen el nervi vag, el nervi més important del sistema nerviós parasimpàtic. Estudis anteriors han demostrat que l’estimulació del nervi vag en gats afecta tant el cicle del son com el comportament de l’animal.

Quan el gat fa la seva feina, estimula el nervi vag, en aquest cas està en un estat d’eufòria pura. El gat pot estar totalment relaxat en alguns casos, en d’altres pot voler córrer descontrolat, començar a jugar, etc.

Però aneu amb compte perquè darrere comportament també hi podria haver una altra explicació. Alguns gats tendeixen a fugir de la caixa de sorra perquè se senten incòmodes. Aquesta sensació no és causada per la vergonya del felí, sinó per infeccions, inflamació de les vies urinàries o restrenyiment

Si aquests episodis es repeteixen amb certa freqüència, és fonamental consultar un veterinari i realitzar totes les proves necessàries.

Vols comentar alguna cosa? T'escoltem :)