¿Per què ens llepen els gats?

Cada gat és diferent i únic. Alguns poden tenir hàbits que altres no tenen, com el fet de  llepar-li la cara al seu adoptant,  les mans, la panxa… com si fos un gos! 

Comencem amb l’anàlisi de la llengua del gat. És una part important de l’aparell digestiu i es divideix en punta, cos i arrel. És a la llengua on es troben les papil·les gustatives sensibles, gràcies a les quals el gat pot percebre fins i tot els sabors més imperceptibles. El sentit del gust en els gats està molt desenvolupat. Però la llengua del gat també té altres funcions.

Si l’analitzem de prop o si el gat té el costum de llepar-nos, ens adonem que és molt aspre. Si la mirem bé, sembla que tinguin pèls a la llengua però en realitat són petites punxes fetes de la mateixa substància que el cabell, és a dir, queratina.

Per a què fan servir la llengua els gats?

Hem vist que la llengua del gat és molt important pe notar els sabors. Això passa gràcies a les papil·les gustatives. Tanmateix, no és la seva única tasca.

Si la llengua del gat té aquesta conformació particular és sobretot per una qüestió de supervivència, lligada a la seva capacitat innata com a caçador. 

També és útil a l’hora de beure, perquè la mou ràpidament i breument per poder saciar la set ràpidament. El moviment de la llengua canvia durant la fase de preparació, quan tendeix a moure’s lentament i l’allarga. En aquest cas el fa servir com si fos una pinta. Això fa que hi s’empassin els cabells morts i després regurgitar-los com si fos un bolus.

Analitzant precisament el tema de la perruqueria, sabem que el gat pot netejar-se ell mateix, però també a altres gats o altres persones. A nivell etològic s’anomena  grooming. És important saber-ho per distingir els dos tipus de  «perruqueria». Hi ha autogrooming i allogrooming.

Per què et llepa el gat?

L’autogrooming és quan el gat es neteja, precisament per desenredar el pèl i eliminar la brutícia. Al mateix temps. A vegades fa el mateix a altres individus. Per què ho fa? Segons els experts, els gats llepen i netegen altres gats o persones per tal d’ enfortir el vincle social. 

Per tant, no ho fa amb l’objectiu de netejar l’altre sinó que promulga el comportament d’afiliació. El gat llepa les cries per netejar-les després del part i per treure bé el sac amniòtic. Però també per estimular-los al principi a succionar i després a orinar i defecar.

Quan, en canvi, són els cadells, ja grans, els que llepen la seva mare i els seus germans, l’objectiu no és netejar-los sinó reforçar el vincle d’unió. Aquí es revela per què el gat ens llepa. Ho fa pel mateix motiu, és a dir, per  enfortir el vincle d’amistat i afecte que l’uneix a nosaltres. Quan llepa també acostuma a picar una mica la pell perquè el seu instint es pentina.

Per què ho fan més en una part del cos més que una altra?

Hi ha alguna raó per la qual el gat decideix llepar-se o llepar-li a altres una part del cos en lloc d’una altra? La resposta és sí. Depèn de quina part del cos estigui més calenta. El busca perquè la calor li recorda a la mare i de fet sovint, després d’haver llepat una mica, el gat acostuma a arraulir-se i dormir. Això passa sobretot quan es llepa el ventre.

Tanmateix, el gat sovint té tendència a llepar-se  les mans i els peus. Què vol dir en aquest cas? El que atrau el gat en aquest cas és probablement la presència de les nombroses glàndules sudorípares, riques en olor que, com sabem, és molt identificativa. 

Atenció si es llepa massa

Que un gat es llepi és normal, però si ho fa massa o massa fort pot seer un problema de comportament compulsiu o inclús que estigui passant per un moment d’ansietat. S’hauria de consultar al veterinari. A vegades poden arribar a fer-se mal ells mateixos de tant llepar-se o fer-ho amb tanta força.

Vols comentar alguna cosa? T'escoltem :)